HTML

Szoba Van Kiadó

könyvek

Friss topikok

  • arvisura: Mit hozunk, s mit viszünk magunkkal a fizikai létből? Az élet célja: "a küzdés maga"? Ha rohamosan... (2009.10.30. 22:15) Halottak napjára

Linkblog

Alkalmazott pszichológia

2009.12.20. 12:06 szobavankiado

 

Bagdy Emőke -Klein Sándor.
Szerk.
 
Alkalmazott pszichológia
 
A Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán kötelezően használt Pszichológia kötetemet, mely kötelező jegyzet volt, még egyetlen antikvárium sem vette be. Valószínűleg nem az antikvárius a hibás. Az aktuárius az megmondja, hogy hetvenéves korukban 100 férfiből, hány hal meg, az olasz aktuárius pedig megmondja, hogy kik. De a különbség folytatható, hisz legendaszámba megy, hogy a főiskolán pszichológia tanszékének adjunktusa doktori disszertációjának címe ez volt: Hogyan díszítsük fel tantermeinket a nagy Októberi Forradalom évfordulójára? Aztán jött a rendszerváltás, vele a kognitív pszichológia és a Megyei Munkaügyi Központ köztisztviselője az állás nélkül maradt hölgynek azt mondta, hogy ilyen foglalkozás, hogy adjunktus, az nincs. Volt helyette Geréb Pszichológiaatlasza, amelyet megint csak kötelező volt megvenni, noha azt élő ember 40 éve nem nyitotta ki. Kicsit irigykedtem erre a másik Gerébre, mert Apám, aki Ludovikát is végzett, együtt tanult a Semmelweiss Egyetemen evvel a Gerébbel, aki egy olyan kislánnyal járt, akinek az egyik lába húsz centivel rövidebb volt, mint a másik. A nagy sármőr Gerébtől, akinek minden ujjára 10 másik csinosabb hölgy jutott volna, persze megkérdezték az értetlenkedők, hogy miért, erre Geréb elárulta a Nagy Titkot. Azt válaszolta, hogy állva szeretkeznek a kapualjban, a lány rövidebb lába alá téglát tesz, és amikor közeleg az orgazmus, akkor kirúgja alóla a téglát. S mi a jó ebben, kérdezték tőle. Az, hogy a másik lábával meg keresi-válaszolta az önelégült Geréb.
És akkor már témánál is vagyunk, alkalmazott pszichológia az, hogyha a páciens egerekkel álmodik, akkor a terapeuta nem Velaxint ír fel, hanem azt tanácsolja, hogy a páciens az egerekhez álmodjon macskát is.És akkor szeretettel tudatom, hogy a reprezentatív kötet a magyar lélektan jelenlegi legjobb szakembereinek tollából született enciklopédikus igényű munka, mely a pszichológia centrális és periferiális kérdéseit egyaránt felöleli. Ám az Andaxinon és Valerianán szocializálódott nem szakértő olvasókkal is képes megértetni az ergonómia, vagy a szupervízió legfontosabb mai problémáit, nem is beszélve az addiktológiáról, mely valszeg húzóágazat.
1964-ben Radnai Béla indította útjára az „Alkalmazott pszichológia” első változatát, melyet Lénárd Ferenc szerkesztésében további három követett. Történelmi jelentősége volt ezeknek a köteteknek a hazai pszichológiai ismeretterjesztésben: az „utca emberének” tudatosította, hogy a lélektan érthető, sőt érdekes dolgokkal foglalkozik és gyakorlati haszna van. Része volt abban, hogy a pszichológia az egyik legnépszerűbb tudományág lett nálunk, amely mágnesként vonzza az egyetemre törekvő diákokat. Ugyanakkor kissé egyoldalú is a nagyközönség pszichológus-képe: ha még nem is tartunk ott, mint Amerika, hogy mindenki büszkén jár pszichológushoz, de már vannak, akik járnak és ezt épp úgy nem szégyellik, mintha fogorvoshoz kellene menniük. A könyvben a neves hazai szakembergárda bemutatja, hogy a pszichológia segíteni tud az élet olyan különböző területein, mint a születés, a fejlődés, a felnőtté válás, a pályaválasztás, a munka, a társas kapcsolatok, a lelki egészség megőrzése és visszaszerzése. A kötet szerzői: Agárdi Tamás, Antalovits Miklós, Bagdy Emőke, Balogh László, Buda Béla, Dulin Jenő, Dúll Andrea, Halász László, Horváth-Szabó Katalin, Klein Balázs, Klein Sándor, Kopp Mária, Lányiné Engelmayer Ágnes, László János, Murányi Irén Anna, Münnich Iván, Pataky Ilona, Rácz József, Ranschburg Jenő, Ritoók Pálné, Vincze Orsolya, Wiesner Erzsébet.
 
A kötet érdeme, hogy mögé megy azoknak a hétköznapi pszichológiai folyamatoknak, amelyeket mindannyian ismerünk, de amelyeknek az okain nem sokat rágódunk. A könyv rámutat arra, hogy a férfivé válás tulajdonképpen egy és ugyanaz a férfivá idomítással, aminek lényege, "az érzelmekről való leválás".
Az idomítás következtében a férfiak és a nők már nagyon hamar más-más típusú taktikázásra szocializálódnak. Ha megkérdünk egy tizedik évét betöltött férfit, - akinek arcán és viselkedésén is egyértelműen látjuk, hogy kiborult: "Mi a baj?", kilencven százalékban azt a választ kapjuk, hogy: "Semmi!". A férfiak többsége ilyenkor valóban azt kívánja, hogy hagyjuk egyedül problémájával, rosszkedvével. Nők csak akkor válaszolnak így, ha ezzel a másik fél bűnbánatát akarják előhívni, és színre vitt hallgatással rákényszeríteni, hogy majd meghátráljon az előadandó szemrehányások elől.
A szocializációs különbségek miatt a nők olyan típusú vészjeleket adnak, amelyek a normális férfiak számára érthetetlenek. "Ezért fordul elő sok családban, hogy a közepesen fáradt nő -- ahelyett, hogy abbahagyná a mosogatást -- egyre jobban belekergeti magát a teljes kimerültségbe. Saját működési logikája alapján azt gondolja, hogy azért nem kapta meg a férfitól az "engedély a pihenésre" vagy felmentő segítséget, mert kimerültségről küldött üzenete nem volt elég hallható, elég látványos.
Azt remélte, hogy, ha erősebb vészjeleket ad le, majdcsak célt ér. Eközben a férfinak fogalma sincs, miért neki kellene engedélyt adnia. A férfineveltség ugyanis arról szól, hogy "gondoskodj a saját szükségleteidről". Honnan tudná a szegény férfi, hogy a női parancs másról szól: gondoskodj mások szükségleteiről!"
 
Ön, vagy gyermeke ezekre az egyszerű kérdésekre a könyv elolvasása után kapásból tudni fogja a választ.
 
Egyszerű választás:
..... 1. Mit mondhatunk az intelligencia és a kreativitás viszonyáról?
          a) egy bizonyos küszöb felett már nem függenek össze
          b) magas IQ általában magas kreativitással jár
          c) bizonyos küszöbszint alatt nincs összefüggés
          d) a kreativitás határozza meg az IQ-t
Melyik a kakukktojás?
..... 2. Melyik nem illik a többi közé?
          a) szóhosszúsági hatás
          b) fonetikus hasonlóság
          c) szófluencia
          d) szókeresés
Egyszerű hibakeresés:a megadott válaszlehetőségek közül az egyik helytelen
.... 3. A REM fázis alatt
          a) az EOG magas aktivitást mutat
          b) az EMG magas aktivitást mutat
          c) az EEG deszinkronizálódik
          d) a noradrenalint ill. a szerotonint termelő sejtek aktivitása szünetel
 
Páros asszociáció:
4.       ..... Rosch                        a) állapottér
          ..... Bartlett                      b) implicit memória
          ..... Schachter                            c) érzelmi hatások az emlékezetben
          ..... Bower                       d) prototípus
          ..... Schank                      e) séma
          ..... Newell                       f) forgatókönyv
Többszörös asszociáció
5.      a) modern kognitivizmus
          b) behaviorizmus  
          c) mindkettő         
          d) egyik sem
 
          ..... objektív módszerek az adatgyűjtésben
          ..... az introspekció elvetése
          ..... csak állatkísérletek
          ..... az ingerek alkalmazása független változóként
 
 Relációanalízis:
          Az alábbiakban összetett mondatokat fog látni, amelyekben a mondat első (A) és második (B) fele igaz vagy hamis, illetve a tagmondatokat összekötő következtetés helyes vagy helytelen lehet. A megadott válaszlehetőségek közül az Ön által helyesnek ítélt megoldás betűjelét kell a kijelölt helyre írni.
Válaszlehetőségek:
          A: (A) igaz, (B) igaz, az összefüggés helyes
          B: (A) igaz, (B) igaz, az összefüggés helytelen
          C:(A) igaz, (B) hamis
          D: (A) hamis, (B) igaz
          E: (A) hamis, (B) hamis
 
 
 
Kerekes Tamás
„Már eddig is túl sok ember halt bele,
hogy nem olvasott elég Kerekes Tamás-t.”
Magyar Irodalom Rt.
 
 
 
 
 
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szobavankiado.blog.hu/api/trackback/id/tr831610671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása