HTML

Szoba Van Kiadó

könyvek

Friss topikok

  • arvisura: Mit hozunk, s mit viszünk magunkkal a fizikai létből? Az élet célja: "a küzdés maga"? Ha rohamosan... (2009.10.30. 22:15) Halottak napjára

Linkblog

Rosseau

2010.02.24. 10:43 szobavankiado

 

A magányos sétáló álmodozásai
J. J Rousseau
1001 könyv, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalsz
Gabo Kiadó
 
A filozófus, társadalom- és politikatudós, regényíró Rousseau (a romantika egyik előfutára) egyike a XVIII. század szellemi vezéralakjainak. A mű egy öregember csodálatosan lírai, átélt és már-már megszállott emlékezése a múltra. Rosseau még életében jelentős hírnévre, sőt hirhedtségre tett szert népszerű és fontos műveinek egész sorával. Támadva az államvallást és ostorozva a korabeli társadalmat erkölcsi romlottságát nemcsak az uralkodó osztályt hívta ki maga ellen, hanem a párizsi szalonokban uralkodó felvilágosult gondolkodást is.
A mű nem más, mint a mindenkitől elhagyott Rousseau, aki az egyedüllét szeretete és a társaság utáni vágy közt vívódik, megpróbálván elnyomni önmagát illető, bénító kételyeit és azt az ellenállhatatlan késztetést, hogy válaszoljon vádlóinak. A regény máig ható vonzereje éppen abban a feszültségben rejlik, amelyet a józan ész, szemlélődő filozofálás és a társadalom rákfenéi iránt érzett szenvedélyes harag ellentéte táplál. Rousseau azt akarja bizonyítani, hogy megbékélt önmagával, boldogítóan közömbössé vált a társadalom iránt, ám igazságérzete és büszkesége nem hagyja nyugodni. Körülményeinek és belső zaklatottságának ez az elegye tette őt az irodalmi kívülálló egyik első-és legmegejtőbb- modern példájává.
A kötet így lesz kulcsfontosságú előhírnöke a magány és kétségbeesés olyan nagy regényeinek, mint amilyeneket Dosztojevszkíj, Beckett vagy Salinger alkotott, így gyakorolva hatást a regény fejlődésére.
 
 
Kerekes Tamás
„Már eddig is túl sok ember halt bele,
hogy nem olvasott elég Kerekes Tamás-t.”
Magyar Irodalom Rt.
 
 
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szobavankiado.blog.hu/api/trackback/id/tr711786178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása