HTML

Szoba Van Kiadó

könyvek

Friss topikok

  • arvisura: Mit hozunk, s mit viszünk magunkkal a fizikai létből? Az élet célja: "a küzdés maga"? Ha rohamosan... (2009.10.30. 22:15) Halottak napjára

Linkblog

A pszichológiai regény kezdete

2010.03.06. 09:53 szobavankiado

 

’Anton Reiser’
Karl Philipp Moritz
1785, Berlin
1001 könyv, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalsz
Gabo Kiadó
 
Az ’Anton Reiser’ önéletrajzírói főszereplőjét több értelemben is tekinthetjük Wilhelm Meister kevésbé szerencsés „fivérének”(Goethe híres regénye, az 1796-os Wilhelm Meister tanulóévei nyomán) Mindkét fiatalember színházrajongó, és hiú reményeket táplál majdani színészi sikereiről; de míg Wilhelm, a gazdag nemes fia meglehetősen könnyen szerez barátokat, addig Anton Reisernek küszködnie kell a szegénységgel, valós és vélt megaláztatásokkal, amelyek aláássák önbizalmát.
Moritz „pszichológiai regényének” -ahogyan nevezte- első két része Anton boldogtalan gyermekkoráról szól: hogyan állítják munkába egy istenfélő, de kíméletlenül kizsákmányoló kalaposnál; majd megengedik, hogy gimnáziumba járjon Hannoverben, s bár szépen halad, mindvégig gyötri a tudat, hogy a köz jótékonyságára szorul, ráadásul diáktársai is gúnyolják. Az utolsó két részben azt látjuk, hogyan keres Anton békét a magányos olvasatásban, közben arra vágyva, hogy színészként nevet szerezzen magának, amiért feláldozza az egyetemi tanulmányok megnyíló lehetőségének kevésbé fényes kilátásait.
A regény értékes bepillantás egy olyan világba, amelyet korábban elhanyagolt az irodalom- a kisvárosi mesteremberek és inasok életébe, munkájába és körülményeibe. Ugyanakkor megindító beszámoló az egyén harcáról a külső és belső, a személyiségben rejlő, belső akadályok ellen.
 
Kerekes Tamás
„Már eddig is túl sok ember halt bele,
hogy nem olvasott elég Kerekes Tamás-t.”
Magyar Irodalom Rt.
 
 
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szobavankiado.blog.hu/api/trackback/id/tr131813275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása